Zonta projecten krijgen bezoek van Roald van der Linde

Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt verschillende projecten in Rotterdam.  Roald van der Linde, Tweede Kamerlid voor de VVD bezoekt maandag 13 februari Welkomcentrum de Put om zich te verdiepen in de aanpak en resultaten van de projecten.

Welke projecten zijn dat dan? We zetten ze voor je op een rij:

De vlindertraining van Monteiro Gym

Boksschool Monteiro Gym heeft een speciale training ontwikkeld voor mishandelde vrouwen en meisjes om te leren praten over huiselijk geweld en mishandeling. Deze training heet Vlindertraining en biedt Monteiro Gym aan in groepen. Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt dit project met een financiële bijdrage.

Matchen aan de Maas

Met het project Matchen aan de Maas hebben leden van Zonta Rotetrdam aan de Maas hun expertise en netwerken ingezet om buitenlandse vrouwen te coachen bij het vinden van een betaalde baan. Dit initiatief hebben we enkele jaren geleden opgezet samen met de gemeente Rotterdam en Dona Daria, in 2016 hebben we het uitgevoerd samen met SKIN.

Catering de Sprankeling

Zonta Rotterdam aan de Maas heeft vrouwen uit Bloemhof met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gestimuleerd om hun talent in te zetten en voor catering te verzorgen. De vrouwen hebben hiervoor een cursus gevolgd. Onder de naam catering De Sprankeling verzorgen zij nu regelmatig opdrachten, onder andere voor conferenties in het Maasstadziekenhuis, voor vergaderingen van de gemeente Rotterdam en de stadsmarinier en onlangs voor Kracht in Nederland. Tijdens het bezoek zal De Sprankeling de catering verzorgen met gezonde hapjes en smoothies, en zullen de dames van De Sprankeling vertellen welke impact een gezonde leefstijl op henzelf en hun gezinnen heeft.

Brillante

Brillante heeft in december 2015 haar deuren geopend. In deze tweedehandswinkel krijgen vrouwen een opleiding om samen een bedrijf te runnen. De financiering loopt via een bewonersinitiatief, inkomsten uit verkoop, donaties van Zonta Rotterdam aan de Maas, donaties en kleine fondsen. De vrouwen ontplooien zich in het kader van de Maatschappelijke Inspanning van de Gemeente Rotterdam.

En verder…

Vrouwen van catering De Sprankeling en Brillante hebben de mogelijkheid om door te stromen naar de Werkplaats Rotterdam Zuid. Deze bv is in 2015 begonnen met als doelstelling om in 5 jaar tijd 750 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een duurzame baan te helpen. Tijdens het bezoek van Roald van der Linde zal de Werkplaats Rotterdam Zuid vertellen over hun activiteiten. Ook Woningbouwvereniging Vestia vertelt iets over de ondersteuning van verschillende activiteiten in de wijk.

 

Meer informatie?

Je vindt hier het persbericht en de gastenlijst.

Matchen aan de Maas

Zonta Rotterdam aan de Maas & Stichting SKIN-Rotterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten ten behoeve van het project ‘Aan het Werk met Taal!’ danwel ‘Matchen aan de Maas’. En ook onze ‘zusjes’ van Zonta Rotterdam doen mee: we gaan samen vrouwelijke migranten helpen bij hun taalontwikkeling en kennis over het werken in Nederland.

Twaalf allochtone vrouwen die hun taalbeheersing van het Nederlands willen verbeteren om hun economische participatie te vergroten krijgen coaching van leden van Zonta Rotterdam aan de Maas en Zonta Rotterdam. De vrouwen krijgen zo niet alleen meer taalvaardigheden, maar ook een beeld mee van Nederlandse gewoonten en de cultuur. 

SKIN-Rotterdam is verantwoordelijk voor de projectcoördinatie. Zonta Rotterdam aan de Maas heeft als inbreng in het project:

  • Gedurende 2 periodes van 3 maanden begeleiden leden van Zonta Rotterdam aan de Maas, zogenaamde maatjes, 12 deelneemsters. We matchen koppels naar vakgebied / sector.

  • Deze maatjes helpen met het verbeteren van de taal en het zoeken naar werk, o.a. d.m.v. les- en oefenmateriaal wat gezamenlijk wordt doorgenomen (door SKIN-Rotterdam ter beschikking gesteld), en door de inzet van eigen expertise en netwerk van het maatje ten behoeven van de deelnemer. Speciale focus ligt op het vinden van werk en het oefenen van onder andere sollicitatiebrieven schrijven en sollicitatiegesprekken voeren.

  • Maatjes krijgen van SKIN-Rotterdam begeleiding door een professionele NT2 docent aangeboden.

De Gemeente Rotterdam heeft voor dit project een subsidie beschikbaar gesteld.

 

 

Oude kleding krijgt een tweede kans bij Brillante

Een van de projecten die Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt is de Stichting Brillante met haar unieke kledingwinkel: Brillante.

In deze winkel aan de Sint Andriesstraat 208 in Bloemhof, Rotterdam krijgen kleding en speelgoed een tweede kans. Deze winkel heeft eind 2015 haar deuren geopend en is nu al succesvol!

Brillante biedt namelijk prachtige kwaliteit tweedekans kleding aan voor een scherpe kleine prijs. Zo kan iedereen goed voor de dag komen, ongeacht je budget.

Tijdens een feestelijke avond heeft Zonta Rotterdam aan de Maas begin maart samen met Brillante de kracht van vrouwen gevierd.  De Zontians kregen een presentatie van de werkwijze van de dames van Brillante: hoe moet je ondernemen, ga je wel of niet onderhandelen over de prijs en hoe zorg je ervoor dat het assortiment er aantrekkelijk uitziet?
En natuurlijk heeft iedereen haar kans gegrepen om te shoppen! De Zonta vrouwen hebben de afgelopen maanden kleding en speelgoed aan de winkel gedoneerd – zo kon het dat onder veel hilariteit dames elkaars kleding kochten!

Net zoals Zonta Rotterdam aan de Maas, draagt Stichting Brillante bij aan het versterken van de maatschappelijke positie van vrouwen. De winkel biedt leer/werktrajecten aan voor vrouwen met een sociaal economische achterstand. Door hun talenten en kwaliteiten in de winkel verder te ontwikkelen, kunnen zij hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Het is hierdoor een inspirerende en stralende werkplek, wat voor de klanten niet onopgemerkt blijft. Brillante is een unieke winkel voor de mooiste koopjes met de beste atmosfeer. 

Er is niets zo krachtig als vrouwen die elkaar samen verder helpen en steunen. Mede door de vrouwen van Zonta Rotterdam aan de Maas is Brillante een mooie kwaliteitswinkel geworden waar je onbezorgd kan shoppen.
Belangstelling? De winkel is geopend:
maandag 13:00-17:00 uur,
dinsdag t/m zaterdag 10:00-17:00 uur,
zondag gesloten.

Brillante is ook te vinden op Facebook 

 

 

Gezonde vrouwen 010 – werkt!

Gezonde Vrouwen 010-werkt!

Dit is een uitdagend project in drie achterstandswijken in Rotterdam-Zuid. Niet-westerse vrouwen zonder formele opleiding leren er hun talenten kennen. Goede kennis over gezond eten en bewegen maakt hen weerbaar. Zo worden zij het levende bewijs dat gezond leven met een smalle beurs kan.

Zij verleiden hun kinderen, vriendinnen en familie om mee te doen. Gezond leven maakt hen sterk en smaakt naar mee! Hun grote verlangen is om hun energie in te zetten en hun eigen salaris verdienen. Daarvoor zijn binnen het project drie leerwerktrajecten opgezet:

  • een tweedehands kledingwinkel en naaiatelier
  • een cateringbedrijf
  • een thuiszorgbedrijf ‘ouderen uit de eenzaamheid’

Voor een goede opstart van deze drie bedrijven hebben de vrouwen geld nodig.
Zonta Rotterdam aan de Maas wil hen daarin ondersteunen.

‘Gezonde vrouwen 010 – werkt’ is een project dat uitstekend past binnen ons thema voor 2015: Preparing for life!

Matchen aan de Maas

De perfecte combinatie
Een mooi voorbeeld van onze inzet voor Rotterdamse vrouwen is het project Matchen aan de Maas. In dit project, gestart in 2012, willen we de expertise van onze leden koppelen aan de wensen van vrouwen in Rotterdam. De ‘match’ gaat heel concreet om (snuffel)stages en werkgelegenheid. Hoe kunnen we onze kennis en relaties inzetten om vrouwen verder te helpen op professioneel gebied? Voor dit project werken we samen met de gemeente Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam.

De kracht van vrouwen

Sollicitatietrainingen
Hoe vindt je een baan in deze maatschappij? Dat is geen makkelijke opgave, maar voor jonge allochtonen vrouwen blijkt de drempel om de baan van hun leven te vinden nog hoger dan we dachten. Met het project Kracht voor vrouwen zette wij in 2007 onze krachten in om deze toekomstige collega’s aan een perfecte baan te helpen. In een kort begeleidingstraject (2 maanden) hebben wij allochtone vrouwen gekoppeld aan vakgenoten uit ons eigen netwerk. We gaven sollicitatietrainingen en werkten vanuit onze eigen praktijk, kennis en netwerk.  De inspanning was een groot succes! We zien steeds meer linkedin profielen veranderen.