Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt verschillende projecten in Rotterdam. De rode draad? Alle projecten verbeteren de positie van de Rotterdamse vrouw. Zo ondersteunen we ook het project ‘De veilige Veste II’ van Stichting Fier.
Stichting Fier is van oudsher gevestigd in Leeuwarden. Daar zijn ze een Veilige Veste gestart: een uniek concept voor opvang van zwaar getraumatiseerde kinderen en jongeren. De veste biedt bescherming en veiligheid, en een plek om te werken aan een geweldloze toekomst.
Het concept van de Veilige Veste werkt. Stichting Fier wil het daarom uitbreiden in Rotterdam. En dat is hard nodig, want er zijn wachtlijsten. Wachtlijsten met andere kinderen en jonge vrouwen die een veilige plek nodig hebben. Wachtlijsten die juist voor deze groep ongewenst zijn. En dus willen we graag Stichting Fier helpen om een tweede Veilige Veste op te starten. Zodat Fier de mensen die het echt nodig hebben direct kunnen helpen, en kinderen en jonge meiden weer hun leven in eigen handen kunnen krijgen. Wil je meer weten over het project? Lees dan de samenvatting van het projectplan Veilige Veste II.
Zonta Rotterdam aan de Maas en Zonta Rotterdam steunen het initiatief van Stichting Fier. Dat doen we onder andere door onze kennis en netwerk open te stellen. En we doen dat financieel: de opbrengsten van het toneelstuk Seven op donderdag 23 november zullen we doneren aan Fier ten behoeve van de inrichting van de Veilige Veste. Jij komt toch ook? Kaartjes voor Seven kun je hier bestellen.
25 november is internationale dag om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. In 1960 hebben de Verenigde Naties deze dag ingesteld. Bijna 60 jaar later is deze dag nog steeds hard nodig. Want geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika, Sudan of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt.
25 november staat internationaal ook wel bekend als Orange Day: een dag waarop men de stad oranje kleurt of monumentale gebouwen oranje verlicht. Zo vragen allerlei mensen en instanties aandacht voor alle manieren van geweld die wordt gepleegd tegen meisjes en vrouwen, en om actie te ondernemen om dit geweld wereldwijd te beëindigen.
Daarmee is 25 november ook de start van een periode van 16 dagen activisme: een periode om het bewustzijn te vergroten en mensen te mobiliseren om veranderingen tot stand te brengen. Tot 10 december – de dag van de mensenrechten – zijn er acties om geweld tegen vrouwen en gender-gebaseerd geweld te verminderen.
Ook Zonta zet zich in voor deze campagne, wereldwijd. Zo ook Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas: samen met de andere Zontians zeggen wij NEE tegen geweld tegen vrouwen.
Want dat is nodig, in deze tijden waarin nog steeds de vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen onder druk staat. We lezen dagelijks over geweld tegen vrouwen en meisjes. De basisvrijheden van vrouwen zijn verankerd in de wet van de mensenrechten, maar worden desondanks nog vaak privé, cultureel en structureel met voeten getreden. Eergerelateerd geweld, genitale verminking, seksuele intimidatie, huwelijkse dwang, huiselijk geweld…genoeg niet-mooie onderwerpen.
Ter gelegenheid van deze dagen organiseren Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas op donderdag 23 november een speciaal toneelstuk: Seven. Jij komt toch ook? Je vindt hier meer informatie over de voorstelling. Dat doen we niet zomaar: met de opbrengsten van de kaartverkoop steunen we stichting Fier voor de inrichting van de Veilige Veste in Rotterdam.
Geweld tegen vrouwen moet stoppen. En dat zullen we samen moeten doen. Sluit je ook aan op deze internationale dag. Doe mee, geef en vraag aandacht om geweld tegen vrouwen te stoppen. Al maken we maar 1 iemand bewust….maar we gaan natuurlijk voor meer. En daar hebben we jou voor nodig. Dus zeg ook NEE.
Lees meer via onderstaande weblinks:
En… lees vooral het boek Oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts. Sue Lloyd-Roberts heeft meer dan dertig jaar ervaring als televisieverslaggever voor de BBC. Ze heeft, vaak undercover en in oorlogssituaties, gewerkt in allerlei landen: van Rusland en China tot Birma, van Zimbabwe, Egypte en Bosnië tot het Midden-Oosten, van India en Pakistan tot Latijns-Amerika.
In haar boek neemt ze je mee op reportage, van de besnijdenis van jonge meisjes in Gambia tot de grootmoeders van de Argentijnse Plaza de Mayo, van ’s werelds grootste openluchtgevangenis voor vrouwen (Saoedi-Arabië) tot de vrouwenhandel in Oost-Europa, van het ergste land om een vrouw te zijn (India) tot het huiselijk geweld in ‘ontwikkelde’ landen, van verkrachting als oorlogswapen in Bosnië, Birma en Afrika tot de salarisongelijkheid in de Westerse wereld. Een aanrader!
25 november is internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Een dag om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. Deze dag is in 1960 door de Verenigde Naties ingesteld en nog steeds nodig. Want geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt. Samen met Zonta Rotterdam en alle Zontians zeggen wij NEE tegen geweld tegen vrouwen.
Om deze dag te markeren en de kracht van vrouwen centraal te stellen organiseren wij de opvoering van het toneelstuk SEVEN. Zorg dat je er bij bent: het is een indrukwekkende voorstelling.
Wil je meer weten? We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.
De komende maanden vullen we het programma van donderdag 23 november verder in. Volg ons op Facebook of schrijf je hieronder in om het laatste nieuws in je mailbox te ontvangen. Don’t worry: het aantal nieuwsbrieven zal op 1 hand te tellen zijn. 😉
Monteiro Gym is tegen geweld tegen vrouwen en zegt net als vele andere Rotterdamse mannen ‘Nee’.
Het mooie is: Monteiro Gym helpt ook vrouwen om zelf NEE te zeggen. Met hun zogenaamde Vlindertraining geven zij trainingen aan vrouwen die eerder een keer slachtoffer zijn geweest.
Dat vraagt om extra vaardigheden van de trainers: zij geven niet alleen vechttechniek maar zijn ook in staat vrouwen mentaal te helpen en ze letterlijk en figuurlijk kracht te geven.
De deelneemsters van de training zijn vaak niet in staat om de kosten van een training zelf te betalen. Daarom steunen wij dit initiatief. Zo kunnen meer vrouwen deelnemen aan de trainingen.
Koop dan deze heerlijke wijn: voor elke fles wijn doneren wij € 1,50 aan het project.
Wil je de wijn direct bestellen? Gebruik dan dit formulier.
Geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt. Wij zeggen samen met Netwerkclub Zonta Rotterdam NEE tegen geweld tegen vrouwen.
Ook deze Rotterdamse mannen zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen. Kijk maar naar het filmpje hieronder:
Deel dan dit bericht. Mail de link (bit.ly/Zegooknee) door naar je vrienden en vriendinnen, plaats het op Facebook of vermeld het als je status op WhatsApp.Want hoe meer mensen het filmpje zien, hoe meer aandacht voor geweld tegen vrouwen. Elke vrouw die we hiermee helpen telt. Jij kan met een klein gebaar verschil maken!
We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
Natuurlijk delen wij het filmpje op Facebook met onze volgers! Je vindt ons bericht vanaf vrijdag 25 november hier.
Like het Facebookbericht, en klik op ‘delen’.
Je kunt de link van het filmpje: bit.ly/Zegooknee delen in de groepen waarvan je lid bent. Vind je dat met je telefoon te veel gedoe? Volg dan de volgende stappen op het op je computer te doen:
Heb je een Twiiter-account? Tweet dan de link bit.ly/Zegooknee en gebruik #Zontasaysno en #Zegooknee.
Of, nog makkelijker: klik op de button hieronder.
Je kunt het filmpje op je eigen tijdlijn delen (“deel een update’) of in een van de groepen waarvan je lid bent.
Heb je een account op Instagram?
Plaats dan deze link in je bio bit.ly/Zegooknee en post één (of meerdere natuurlijk) van deze afbeeldingen:
Succes!
Stop het geweld
Zonta Says NO is een internationale Zonta campagne om bewustzijn te scheppen en het geweld tegen vrouwen en meisje in de wereld te stoppen. De campagne, die begon in 2012, bestaat uit fundraisingsactiviteiten van Zonta clubs uit heel de wereld. Maar nog belangrijker, we laten gezamelijk onze stem horen bij de Verenigde Naties en andere invloedrijke instanties. Alle Zontians zetten zich samen in voor dit doel.
Ideeen hulp
De presentatie van Stichting Open Ogen zullen we niet snel vergeten. De praktijken van Loverboys kenden we van het nieuws, maar nooit kwam het zo dichtbij als toen Linda haar presentatie voor ons hield. Open ogen geeft hulp aan slachtoffers van loverboys, maar ook vooral voorlichting op scholen. Wij boden graag onze hulp aan om dit goede initiatief voor jonge meisjes een stap verder te helpen. Linda had een aantal hele directe vragen. We gaven al brainstormend vanuit onze kennis en ons netwerk tips en suggesties die haar verder konden helpen. En natuurlijk leverden we ook een financiële bijdrage voor dit bewonderenswaardige doel.