Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt verschillende projecten in Rotterdam. De rode draad? Alle projecten verbeteren de positie van de Rotterdamse vrouw. Zo ondersteunen we ook het project ‘De veilige Veste II’ van Stichting Fier.
Stichting Fier is van oudsher gevestigd in Leeuwarden. Daar zijn ze een Veilige Veste gestart: een uniek concept voor opvang van zwaar getraumatiseerde kinderen en jongeren. De veste biedt bescherming en veiligheid, en een plek om te werken aan een geweldloze toekomst.
Het concept van de Veilige Veste werkt. Stichting Fier wil het daarom uitbreiden in Rotterdam. En dat is hard nodig, want er zijn wachtlijsten. Wachtlijsten met andere kinderen en jonge vrouwen die een veilige plek nodig hebben. Wachtlijsten die juist voor deze groep ongewenst zijn. En dus willen we graag Stichting Fier helpen om een tweede Veilige Veste op te starten. Zodat Fier de mensen die het echt nodig hebben direct kunnen helpen, en kinderen en jonge meiden weer hun leven in eigen handen kunnen krijgen. Wil je meer weten over het project? Lees dan de samenvatting van het projectplan Veilige Veste II.
Zonta Rotterdam aan de Maas en Zonta Rotterdam steunen het initiatief van Stichting Fier. Dat doen we onder andere door onze kennis en netwerk open te stellen. En we doen dat financieel: de opbrengsten van het toneelstuk Seven op donderdag 23 november zullen we doneren aan Fier ten behoeve van de inrichting van de Veilige Veste. Jij komt toch ook? Kaartjes voor Seven kun je hier bestellen.
25 november is internationale dag om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. In 1960 hebben de Verenigde Naties deze dag ingesteld. Bijna 60 jaar later is deze dag nog steeds hard nodig. Want geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika, Sudan of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt.
25 november staat internationaal ook wel bekend als Orange Day: een dag waarop men de stad oranje kleurt of monumentale gebouwen oranje verlicht. Zo vragen allerlei mensen en instanties aandacht voor alle manieren van geweld die wordt gepleegd tegen meisjes en vrouwen, en om actie te ondernemen om dit geweld wereldwijd te beëindigen.
Daarmee is 25 november ook de start van een periode van 16 dagen activisme: een periode om het bewustzijn te vergroten en mensen te mobiliseren om veranderingen tot stand te brengen. Tot 10 december – de dag van de mensenrechten – zijn er acties om geweld tegen vrouwen en gender-gebaseerd geweld te verminderen.
Ook Zonta zet zich in voor deze campagne, wereldwijd. Zo ook Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas: samen met de andere Zontians zeggen wij NEE tegen geweld tegen vrouwen.
Want dat is nodig, in deze tijden waarin nog steeds de vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen onder druk staat. We lezen dagelijks over geweld tegen vrouwen en meisjes. De basisvrijheden van vrouwen zijn verankerd in de wet van de mensenrechten, maar worden desondanks nog vaak privé, cultureel en structureel met voeten getreden. Eergerelateerd geweld, genitale verminking, seksuele intimidatie, huwelijkse dwang, huiselijk geweld…genoeg niet-mooie onderwerpen.
Ter gelegenheid van deze dagen organiseren Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas op donderdag 23 november een speciaal toneelstuk: Seven. Jij komt toch ook? Je vindt hier meer informatie over de voorstelling. Dat doen we niet zomaar: met de opbrengsten van de kaartverkoop steunen we stichting Fier voor de inrichting van de Veilige Veste in Rotterdam.
Geweld tegen vrouwen moet stoppen. En dat zullen we samen moeten doen. Sluit je ook aan op deze internationale dag. Doe mee, geef en vraag aandacht om geweld tegen vrouwen te stoppen. Al maken we maar 1 iemand bewust….maar we gaan natuurlijk voor meer. En daar hebben we jou voor nodig. Dus zeg ook NEE.
Lees meer via onderstaande weblinks:
En… lees vooral het boek Oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts. Sue Lloyd-Roberts heeft meer dan dertig jaar ervaring als televisieverslaggever voor de BBC. Ze heeft, vaak undercover en in oorlogssituaties, gewerkt in allerlei landen: van Rusland en China tot Birma, van Zimbabwe, Egypte en Bosnië tot het Midden-Oosten, van India en Pakistan tot Latijns-Amerika.
In haar boek neemt ze je mee op reportage, van de besnijdenis van jonge meisjes in Gambia tot de grootmoeders van de Argentijnse Plaza de Mayo, van ’s werelds grootste openluchtgevangenis voor vrouwen (Saoedi-Arabië) tot de vrouwenhandel in Oost-Europa, van het ergste land om een vrouw te zijn (India) tot het huiselijk geweld in ‘ontwikkelde’ landen, van verkrachting als oorlogswapen in Bosnië, Birma en Afrika tot de salarisongelijkheid in de Westerse wereld. Een aanrader!
25 november is internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Een dag om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. Deze dag is in 1960 door de Verenigde Naties ingesteld en nog steeds nodig. Want geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt. Samen met Zonta Rotterdam en alle Zontians zeggen wij NEE tegen geweld tegen vrouwen.
Om deze dag te markeren en de kracht van vrouwen centraal te stellen organiseren wij de opvoering van het toneelstuk SEVEN. Zorg dat je er bij bent: het is een indrukwekkende voorstelling.
Wil je meer weten? We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.
De komende maanden vullen we het programma van donderdag 23 november verder in. Volg ons op Facebook of schrijf je hieronder in om het laatste nieuws in je mailbox te ontvangen. Don’t worry: het aantal nieuwsbrieven zal op 1 hand te tellen zijn. 😉
Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt verschillende projecten in Rotterdam. Roald van der Linde, Tweede Kamerlid voor de VVD bezoekt maandag 13 februari Welkomcentrum de Put om zich te verdiepen in de aanpak en resultaten van de projecten.
Welke projecten zijn dat dan? We zetten ze voor je op een rij:
Boksschool Monteiro Gym heeft een speciale training ontwikkeld voor mishandelde vrouwen en meisjes om te leren praten over huiselijk geweld en mishandeling. Deze training heet Vlindertraining en biedt Monteiro Gym aan in groepen. Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt dit project met een financiële bijdrage.
Met het project Matchen aan de Maas hebben leden van Zonta Rotetrdam aan de Maas hun expertise en netwerken ingezet om buitenlandse vrouwen te coachen bij het vinden van een betaalde baan. Dit initiatief hebben we enkele jaren geleden opgezet samen met de gemeente Rotterdam en Dona Daria, in 2016 hebben we het uitgevoerd samen met SKIN.
Zonta Rotterdam aan de Maas heeft vrouwen uit Bloemhof met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gestimuleerd om hun talent in te zetten en voor catering te verzorgen. De vrouwen hebben hiervoor een cursus gevolgd. Onder de naam catering De Sprankeling verzorgen zij nu regelmatig opdrachten, onder andere voor conferenties in het Maasstadziekenhuis, voor vergaderingen van de gemeente Rotterdam en de stadsmarinier en onlangs voor Kracht in Nederland. Tijdens het bezoek zal De Sprankeling de catering verzorgen met gezonde hapjes en smoothies, en zullen de dames van De Sprankeling vertellen welke impact een gezonde leefstijl op henzelf en hun gezinnen heeft.
Brillante heeft in december 2015 haar deuren geopend. In deze tweedehandswinkel krijgen vrouwen een opleiding om samen een bedrijf te runnen. De financiering loopt via een bewonersinitiatief, inkomsten uit verkoop, donaties van Zonta Rotterdam aan de Maas, donaties en kleine fondsen. De vrouwen ontplooien zich in het kader van de Maatschappelijke Inspanning van de Gemeente Rotterdam.
Vrouwen van catering De Sprankeling en Brillante hebben de mogelijkheid om door te stromen naar de Werkplaats Rotterdam Zuid. Deze bv is in 2015 begonnen met als doelstelling om in 5 jaar tijd 750 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een duurzame baan te helpen. Tijdens het bezoek van Roald van der Linde zal de Werkplaats Rotterdam Zuid vertellen over hun activiteiten. Ook Woningbouwvereniging Vestia vertelt iets over de ondersteuning van verschillende activiteiten in de wijk.
Meer informatie?
Je vindt hier het persbericht en de gastenlijst.
Kansen grijpen
Wij zijn een typisch Rotterdamse club en dus zoeken we waar mogelijk ook naar typisch Rotterdamse projecten. Voor de Zonta FilmDag 2007 zochten we nadrukkelijk aansluiting bij de gemeente Rotterdam en hun emancipatiebeleid. De gemeente wil ervoor zorgen dat vrouwen evenveel rechten, kansen, vrijheden en verantwoordelijkheden kunnen genieten als mannen. En vooral, vrouwen stimuleren die kansen aan te grijpen, de zelfredzaamheid te bevorderen en volwaardig deel te nemen aan alle aspecten van de samenleving. Zonta Rotterdam aan de Maas haakte met deze Filmdag aan op één van de speerpunten van dit Rotterdamse emancipatiebeleid, het maximaliseren van de kansen van allochtone vrouwen.
Zonder dwang
Bij het huwelijk denken wij in eerste instantie vooral aan het feest. Aan de verliefdheid die wordt bezegeld met een verbintenis voor het leven. Maar dit gevoel is niet voor alle vrouwen weggelegd. Helaas komen er nog veel te veel gedwongen huwelijken voor in de wereld. Femmes for Freedom zet zich in tegen huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap. Door een succesvolle campagne heeft Femmes for Freedom een bredere definitie van het begrip huwelijksdwang gerealiseerd. Femmes for Freedom bestaat pas één jaar, maar oefent invloed uit op zowel juridisch, maatschappelijk, cultureel en politiek vlak. Wij ondersteunen deze stichting door een financiele bijdrage.
Een vrouw kan nooit teveel tassen hebben
Het is het credo van elke vrouw: hoe meer tassen, hoe beter. Deze stereotype uitspraak was voor ons een mooi aanknopingspunt voor het project ‘De vrouwen van Camay’ dat wij in 2013 startte. Door een werkervaringsproject van een van onze leden kwamen we in contact met de dames van Kamay Crafts op de Filipijnen. Deze coöperatie maakt tassen van afvalmaterialen. Met vernuftig weven en naaien maken de vrouwen prachtige creaties. Zonta Rotterdam aan de Maas verkoopt de producten van Camay Crafts in Nederland. Met de aankoop van een handtas, clutch of boodschappentas steunt u niet alleen de vrouwen van Camay. Met de opbrengst ondersteunen we weer andere projecten.