OOK IN ROTTERDAM WEER AANDACHT VOOR DE CAMPAGNE STOP GEWELD TEGEN VROUWEN

Ahoy, Erasmusbrug, Euromast, Vlaggenparade, KPN, Laurenskerk, Mevlanamoskee en Franciscus Gasthuis & Vlietland zeggen ook NEE tegen geweld tegen vrouwen

Woensdag 25 november is het Orange Day, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Deze dag kleuren in Rotterdam de Euromast, de Erasmusbrug, de Hofpleinfontein, Ahoy, Mevlanamoskee en de Laurenskerk. Verder zal op de wand aan het KPN gebouw de boodschap Stop geweld tegen vrouwen groots verschijnen. Ook de Vlaggenparade staat in het teken van deze internationale campagne. Fier hangen 33 banieren in top om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en dat vrouwenrechten gelijk moeten worden gesteld aan mensenrechten. Woensdagmiddag 25 november organiseren Dona Daria, Veilig Thuis en gemeente Rotterdam een online programma over geweld tegen vrouwen in Rotterdam.

WhatsApp Image 2020-11-22 at 11.17.23

Om 17 uur zal de Stop-Geweld-Tegen-Vrouwen-hoofdvlag officieel worden gehesen door wethouder Wijbenga met op de achtergrond de oranje uitgelichte Erasmusbrug. Op meerdere plekken in Rotterdam, zoals bij de twee ziekenhuizen van Franciscus Gasthuis & Vlietland, zal deze vlag de hele dag in top hangen. De campagne rondom Orange Day in Rotterdam is een samenwerking tussen de Rotterdamse Zonta clubs, Rotterdamse Soroptimisten en UN Women Nederland. De aftrap van de landelijke campagne is dit jaar in Arnhem met ministers Kaag en Van Engelshoven. (zie in bijlage voor meer informatie)

Zonta Club Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas zetten zich samen in Rotterdam in voor het verbeteren van de positie van vrouwen, ook rondom Orange Day trekken ze actief samen op. De Rotterdamse Zontians zijn blij dat de Raad en het College van Rotterdam zich achter de boodschap scharen en zich actief inzetten om de positie van vrouwen te versterken en dat Rotterdam een veilige haven voor hen zal zijn. We roepen hen op om deze strijd actief en onverminderd voort te zetten.WhatsApp Image 2020-11-22 at 11.18.15 WhatsApp Image 2020-11-22 at 11.18.40

#orangetheworld #16days #zontasaysNO #zegNEE #rotterdammakeithappen

Volg onze acties via Facebook en/of Instagram.

ZONTA SAYS NO TO VIOLENCE AGAINST WOMEN 2019

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverbreide schendingen van de mensenrechten en een wereldwijde epidemie. Het kent geen nationale of culturele barrières en treft miljoenen vrouwen en meisjes in vredestijd en conflict. Het omvat fysiek en seksueel geweld en schadelijke praktijken zoals verkrachting, vrouwenbesnijdenis en mensenhandel. Geweld tegen vrouwen en meisjes bedreigt landen, remt de economische vooruitgang, en voorkomt dat vrouwen bij kunnen dragen aan hun gemeenschap en een beter leven voor zichzelf en hun families kunnen creëren.

“Zonta says no to violence against women” is een 16 dagen durende Internationale campagne van Zonta (25 november-10 december) die het bewustzijn wil verhogen over het geweld tegen vrouwen dat overal ter wereld plaats vindt, OOK in Nederland. Zonta clubs over heel de wereld organiseren internationaal en lokaal acties om het geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe te roepen in hun gemeenschap en wereldwijd, door het publiek te informeren en binnen de politiek en het openbaar bestuur te lobbyen voor projecten om geweld tegen vrouwen op te starten.

GEWELD TEGEN VROUWEN IN NEDERLAND IN CIJFERS

Algemeen

  • 45% van de Nederlandse vrouwen is ooit slachtoffer geweest van fysiek of seksueel geweld.
  • (EU-gemiddelde: 33%)
  • Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht.
  • 73% van de vrouwen geeft aan ooit te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie.

Huiselijk geweld

  • Eén op de vijf Nederlandse vrouwen is ooit fysiek
  • mishandeld door een partner of ex-partner.
  • 11% van de vrouwen maakte seksueel geweld door een partner of ex-partner mee.
  • 3% van de vrouwen heeft het afgelopen jaar uit angst voor geweld het eigen huis wel eens vermeden.
  • In de meeste gevallen is de pleger een man.

Stalking

  • Een op de vier vrouwen maakte ooit een stalking mee.
  • In de meeste gevallen is de stalker een bekende, vaak de (ex-)partner,

Cybergeweld

  • Een op de drie jonge vrouwen (18-29 jaar) maakte een vorm van cyberintimidatie mee.

bron:

https://www.atria.nl/nl/nieuws/geweld-tegen-vrouwen-feiten-en-cijfers