ZONTA SAYS NO to Violence Against Women

Woensdag 25 november is het Orange The World Day, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. 

In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechtendag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverbreide schendingen van de mensenrechten en een wereldwijde epidemie. Het kent geen nationale of culturele barrières en treft miljoenen vrouwen en meisjes in vredestijd en conflict. Het omvat fysiek en seksueel geweld en schadelijke praktijken zoals verkrachting, vrouwenbesnijdenis en mensenhandel. Geweld tegen vrouwen en meisjes bedreigt landen, remt de economische vooruitgang, en voorkomt dat vrouwen bij kunnen dragen aan hun gemeenschap en een beter leven voor zichzelf en hun families kunnen creëren.

Gedurende deze dagen kleuren over de hele wereld en ook in Rotterdam diverse openbare plekken oranje, zoals de Euromast, de Erasmusbrug, de Hofpleinfontein, Ahoy, Mevlanamoskee en de Laurenskerk. Verder zal op de wand aan het KPN gebouw de boodschap Stop geweld tegen vrouwen groots verschijnen. Ook de Vlaggenparade staat in het teken van deze internationale campagne. Fier hangen 33 banieren in top om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en dat vrouwenrechten gelijk moeten worden gesteld aan mensenrechten.

“Zonta says no to violence against women” is een Internationale campagne van Zonta  die het bewustzijn wil verhogen over het geweld tegen vrouwen dat overal ter wereld plaats vindt, OOK in Nederland. Zonta clubs in Nederland en heel de wereld organiseren internationaal en lokaal acties om het geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe te roepen in hun gemeenschap en wereldwijd, door het publiek te informeren en binnen de politiek en het openbaar bestuur te lobbyen voor projecten om geweld tegen vrouwen op te starten.

Volg de acties van Zonta Rotterdam aan de Maas op Instagram of Facebook

 

GEWELD TEGEN VROUWEN IN NEDERLAND IN CIJFERS

Algemeen

 • 45% van de Nederlandse vrouwen is ooit slachtoffer geweest van fysiek of seksueel geweld.
 • (EU-gemiddelde: 33%)
 • Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht.
 • 73% van de vrouwen geeft aan ooit te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie.

Huiselijk geweld

 • Eén op de vijf Nederlandse vrouwen is ooit fysiek
 • mishandeld door een partner of ex-partner.
 • 11% van de vrouwen maakte seksueel geweld door een partner of ex-partner mee.
 • 3% van de vrouwen heeft het afgelopen jaar uit angst voor geweld het eigen huis wel eens vermeden.
 • In de meeste gevallen is de pleger een man.

Stalking

 • Een op de vier vrouwen maakte ooit een stalking mee.
 • In de meeste gevallen is de stalker een bekende, vaak de (ex-)partner,

Cybergeweld

 • Een op de drie jonge vrouwen (18-29 jaar) maakte een vorm van cyberintimidatie mee.

 

bron: https://www.atria.nl/nl/nieuws/geweld-tegen-vrouwen-feiten-en-cijfers

 

Zonta Benefietconcert

Kom jij ook luisteren naar het Rietveld Ensemble?

 

Zaterdag 17 februari speelt het Rietveld Ensemble een Benefiet concert. De top-musici  van het Rietveld Ensemble spelen dan onder andere Octet for 2 violins, viola, cello, double bass, clarinet, bassoon and horn van Franz Schubert.

De opbrengsten van de kaartverkoop gaan naar de verkoopsters van tweedekans-winkel Brillante, die nog beter  willen worden in het runnen van hún winkel. Want Brillante is niet alleen een leuke winkel, maar is tevens een plek waar vrouwen zonder vooropleiding zich kunnen ontwikkelen. Brillante biedt hen een kans om:

 • Hun talenten te ontdekken en in te zetten,
 • Een gevoel van eigenwaarde op te bouwen,
 • Prima verkoopster te worden en
 • Met elkaar het bedrijf Brillante te runnen.

Die aanpak werkt. Acht vrouwen zijn de afgelopen 2 jaar uitgestroomd naar betaald werk.

Het Rietveld Ensemble ondersteunt het initiatief van Brillante van harte. Net als vorig jaar wordt het weer een prachtig concert. Dat wil je niet missen! Kaartjes kun je hier bestellen.

Zaterdag 17 februari 20.00 uur
Welkomstcentrum De Put
Putseplein 28, Rotterdam

Zonta- Rietveld-Ensembleuitnodiging2018

 

Zonta Aeradag 2018

Zaterdag 24 maart 2018 vindt in het Maaspodium in Rotterdam de Areadag van Zonta Nederland plaats. Dan komen alle Nederlandse Zontians samen voor de jaarvergadering en voor een inspirerende dag vol ontmoetingen, sprekers, sessies en ontspanning. Het thema van deze dag is vrouwen en politiek onder de titel:

LISTEN TO US 

De Areadag vindt in 2018 plaats in Rotterdam omdat het 100 jaar geleden is dat op 3 juli 1918 de Rotterdamse onderwijzeres en politica Suze Groeneweg werd verkozen tot eerste vrouwelijk lid van de Tweede Kamer. Honderd jaar later staan we daar in Rotterdam bij stil en is het programma van deze dag volledig gericht op vrouwen, politiek en lobby. Hoe kan ik mijn lokale politiek beïnvloeden? Waarom ben ik een Zontian? Want Zonta onderscheidt zich van andere serviceclubs niet alleen door onze missie, de verbetering van de positie van vrouwen, maar vooral ook door onze persoonlijke betrokkenheid bij deze missie.

Samen met de Zontians van Zonta Club Rotterdam organiseren wij dit jaar deze dag. Wij hopen met dit programma alle Zontians te inspireren en ook praktische tips mee te geven in het behalen van onze doelen door advocacy, fundraising en zichtbaarheid.

Het is tijd! Listen to us.

Kiesrecht voor vrouwen

Pas iets later, in 1919, werd het actief kiesrecht voor vrouwen aangenomen. De eerste vrouw die in Nederland van het actieve stemrecht gebruik maakt is Maria Elisabeth (Elise) Spauwen-Schrijnemakers. Als echtgenote van burgemeester Hubert Spauwen van de gemeente Gronsveld (Limburg) brengt zij op zaterdag 15 mei 1920 bij de gemeenteraadsverkiezingen van Gronsveld als eerste vrouw haar stem uit. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1922 kunnen voor het eerst alle vrouwen in Nederland gebruikmaken van het actieve kiesrecht.

Locatie 

Het Maaspodium Sint-Jobsweg 3 | 3024 EH Rotterdam
Goed bereikbaar | OV en Parkeren
Het Maaspodium is gelegen in het Lloydkwartier in Rotterdam. Het is een vrij nieuw pand dat we geheel tot onze beschikking hebben.

Meer informatie

Heb je nog vragen of zoek je contact met de projectcommissie? Mail dan naar zontareaNL@gmail.com.

Zonta steunt Fier

Zonta Rotterdam aan de Maas ondersteunt verschillende projecten in Rotterdam. De rode draad? Alle projecten verbeteren de positie van de Rotterdamse vrouw. Zo ondersteunen we ook het project ‘De veilige Veste II’ van Stichting Fier.

Stichting Fier

Stichting Fier is van oudsher gevestigd in Leeuwarden. Daar zijn ze een Veilige Veste gestart: een uniek concept voor opvang van zwaar getraumatiseerde kinderen en jongeren. De veste biedt bescherming en veiligheid, en een plek om te werken aan een geweldloze toekomst.

Een tweede Veilige Veste, in Rotterdam

Het concept van de Veilige Veste werkt. Stichting Fier wil het daarom uitbreiden in Rotterdam. En dat is hard nodig, want er zijn wachtlijsten. Wachtlijsten met andere kinderen en jonge vrouwen die een veilige plek nodig hebben. Wachtlijsten die juist voor deze groep ongewenst zijn. En dus willen we graag Stichting Fier helpen om een tweede Veilige Veste op te starten. Zodat Fier de mensen die het echt nodig hebben direct kunnen helpen, en kinderen en jonge meiden weer hun leven in eigen handen kunnen krijgen. Wil je meer weten over het project? Lees dan de samenvatting van het projectplan Veilige Veste II.

Zonta steunt Fier

Zonta Rotterdam aan de Maas en Zonta Rotterdam steunen het initiatief van Stichting Fier. Dat doen we onder andere door onze kennis en netwerk open te stellen. En we doen dat financieel: de opbrengsten van het toneelstuk Seven op donderdag 23 november zullen we doneren aan Fier ten behoeve van de inrichting van de Veilige Veste. Jij komt toch ook? Kaartjes voor Seven kun je hier bestellen.

 

 

 

Zonta Says NO

Zeg nee tegen geweld tegen vrouwen

25 november is internationale dag om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. In 1960 hebben de Verenigde Naties deze dag ingesteld. Bijna 60 jaar later is deze dag nog steeds hard nodig. Want geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika, Sudan of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt.

Oranje

25 november staat internationaal ook wel bekend als Orange Day: een dag waarop men de stad oranje kleurt of monumentale gebouwen oranje verlicht. Zo vragen allerlei mensen en instanties aandacht voor alle manieren van geweld die wordt gepleegd tegen meisjes en vrouwen, en om actie te ondernemen om dit geweld wereldwijd te beëindigen.
Daarmee is 25 november ook de start van een periode van 16 dagen activisme: een periode om het bewustzijn te vergroten en mensen te mobiliseren om veranderingen tot stand te brengen. Tot 10 december – de dag van de mensenrechten – zijn er acties om geweld tegen vrouwen en gender-gebaseerd geweld te verminderen.

Zonta Says NO

Ook Zonta zet zich in voor deze campagne, wereldwijd. Zo ook Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas: samen met de andere Zontians zeggen wij NEE tegen geweld tegen vrouwen.

Want dat is nodig, in deze tijden waarin nog steeds de vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen onder druk staat. We lezen dagelijks over geweld tegen vrouwen en meisjes. De basisvrijheden van vrouwen zijn verankerd in de wet van de mensenrechten, maar worden desondanks nog vaak privé, cultureel en structureel met voeten getreden. Eergerelateerd geweld, genitale verminking, seksuele intimidatie, huwelijkse dwang, huiselijk geweld…genoeg niet-mooie onderwerpen.

Zonta speelt SEVEN

Ter gelegenheid van deze dagen organiseren Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas op donderdag 23 november een speciaal toneelstuk: Seven. Jij komt toch ook? Je vindt hier meer informatie over de voorstelling. Dat doen we niet zomaar: met de opbrengsten van de kaartverkoop steunen we stichting Fier voor de inrichting van de Veilige Veste in Rotterdam.

Zeg ook NEE tegen geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen moet stoppen. En dat zullen we samen moeten doen. Sluit je ook aan op deze internationale dag. Doe mee, geef en vraag aandacht om geweld tegen vrouwen te stoppen. Al maken we maar 1 iemand bewust….maar we gaan natuurlijk voor meer. En daar hebben we jou voor nodig. Dus zeg ook NEE.

Meer weten?

Lees meer via onderstaande weblinks:

En… lees vooral het boek Oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts.  Sue Lloyd-Roberts heeft meer dan dertig jaar ervaring als televisieverslaggever voor de BBC. Ze heeft, vaak undercover en in oorlogssituaties, gewerkt in allerlei landen: van Rusland en China tot Birma, van Zimbabwe, Egypte en Bosnië tot het Midden-Oosten, van India en Pakistan tot Latijns-Amerika.
In haar  boek neemt ze je mee op reportage, van de besnijdenis van jonge meisjes in Gambia tot de grootmoeders van de Argentijnse Plaza de Mayo, van ’s werelds grootste openluchtgevangenis voor vrouwen (Saoedi-Arabië) tot de vrouwenhandel in Oost-Europa, van het ergste land om een vrouw te zijn (India) tot het huiselijk geweld in ‘ontwikkelde’ landen, van verkrachting als oorlogswapen in Bosnië, Birma en Afrika tot de salarisongelijkheid in de Westerse wereld. Een aanrader!

 

Zonta speelt SEVEN

25 november is internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Een dag om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. Deze dag is in 1960 door de Verenigde Naties ingesteld en nog steeds nodig. Want geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt. Samen met Zonta Rotterdam en alle Zontians zeggen wij NEE tegen geweld tegen vrouwen.

Zonta speelt Seven

Om deze dag te markeren en de kracht van vrouwen centraal te stellen organiseren wij de opvoering van het toneelstuk SEVEN. Zorg dat je er bij bent: het is een indrukwekkende voorstelling.

Wil je meer weten? We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.

   • Wanneer is de voorstelling?
    Donderdag 23 november, ontvangst vanaf 19.30 uur.
   • Wie zijn de acteurs en actrices?
    We hebben een hele mooie line up: Riek Bakker, Lenore Bell, Mehert Ayele, Maryam Afshar, Lara Stanisic, Jessica Shinnick en Shantie Singh. De voorstelling is in het engels.
    Regie ligt in de handen van Halime Yarba, Anne Karin ten Bosch is verantwoordelijk voor de scenografie. Na afloop zullen nog even napraten onder begeleiding van Marijn Romer.
    Volg de pagina op Facebook voor het laatste nieuws.
   • Waar houden jullie de voorstelling?
    In het Erasmus Paviljoen in Rotterdam.
   • Waarom zou ik komen?
    Tja, we zouden bijna willen zeggen: waarom niet? Het is een prachtige voorstelling, die je aan het denken zet en ontroert. Achteraf heb je de kans om na te praten met andere gasten. Bovendien gaat je bijdrage naar het project de Veilige Veste van Stichting Fier. Zo help je mee om de positie van Rotterdamse vrouwen te verbeteren.
   • Waar kan ik meer info vinden over de dag tegen geweld tegen vrouwen?
    We hebben info over geweld tegen vrouwen voor je op een rij gezet. Op deze pagina vind je ook links naar andere pagina’s en leestips.
   • Waar kan ik kaartjes kopen?
    Hieronder kun je de kaartjes bestellen.
    Wil je extra doneren voor het project? Kies dan een kaartje met donatiebedrag naar keus.

De komende maanden vullen we het programma van donderdag 23 november verder in. Volg ons op Facebook of schrijf je hieronder in om het laatste nieuws in je mailbox te ontvangen. Don’t worry: het aantal nieuwsbrieven zal op 1 hand te tellen zijn. 😉